Η σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα δεν είναι απλά μια συνήθεια, αλλά μια έξυπνη διατροφική στρατηγική, που ωφελεί την πέψη, τη θρέψη και γενικότερα την υγεία. Σύμφωνα με τη γαστρονομική παράδοση, σε πολλές κουζίνες, όπως στη Μεσογειακή, η σαλάτα λειτουργεί ως ¨πρώτο πιάτο¨, ως ορεκτικό, καθώς η φρεσκάδα των λαχανικών προετοιμάζει τους γευστικούς κάλυκες για εντονότερες γεύσεις.
Στην αρχαία Ελλάδα τα χόρτα και οι ρίζες τρώγονταν πριν τα γεύματα για ¨εξυγίανση¨ (Ιπποκράτης), ενώ στην Ιταλία και στη Γαλλία η σαλάτα (insalata verde) σερβίρετε πριν το γεύμα για να ¨ανοίξει¨ την όρεξη, αλλά ποτέ μετά καθώς θεωρείται πως εμποδίζει την πέψη.
Και πρακτικά είναι γεγονός, καθώς τα ωμά λαχανικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης από τα μαγειρεμένα, οπότε αν καταναλωθούν μετά το κυρίως γεύμα, ενδέχεται να υποστούν ζύμωση στο στομάχι και να προκαλέσουν αέρια, μετεωρισμό και δυσφορία.
Παρόλα αυτά, αν η σαλάτα μείνει για το τέλος του γεύματος, είναι πιθανό να μην καταναλωθεί όλη καθώς θα έχει ήδη επέλθει κορεσμός από την κατανάλωση του κυρίως πιάτου. Κατά συνέπεια, θα χαθούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να προσληφθούν μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλωθεί μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που θα χρειαζόταν και κατ΄επέκταση η θερμιδική πρόσληψη θα απογειωνόταν, κάτι που πιθανά θα επηρέαζε τις διακυμάνσεις του βάρους.
Η πρακτική της κατανάλωσης σαλάτας πριν το κύριο γεύμα δικαιολογείται τόσο από πλευράς υγείας, όσο και από γαστρονομικής άποψης.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με σαλάτα και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.
Άλλη μελέτη που διεξήχθη, από τα Πανεπιστήμια Κορνέλ και Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, έδειξε ότι η χρονική ιεράρχηση κατανάλωσης των μακροθρεπτικών (σε σειρά > πρώτα τα λαχανικά και στη συνέχεια οι πρωτεΐνες και τέλος οι υδατάνθρακες) με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα παρόμοια αυτών με τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και όπως προαναφέρθηκε επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει κορεσμός.
Για μέγιστα οφέλη η προγευματική μας σαλάτα θα ήταν καλό να περιλαμβάνει:
Η σαλάτα έχει σίγουρα περίοπτη θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά της οφέλη, σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της, αλλά και το χρονικό σημείο που τοποθετείται στο σύνολο του γεύματος.
Επιλέξτε, λοιπόν, τη χρονική στιγμή που θα φάτε τη σαλάτα σας με προσοχή.
Αν αυτή προηγείται του κυρίως πιάτου σας, εξασφαλίζετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας προσφέρει, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε τις πιθανότητες να καταναλώσετε πολύ μεγάλη ποσότητα από το κυρίως γεύμα με όλα τα δυσάρεστα
επακόλουθα.