Τα σύκα , ως κατεξοχήν φθινοπωρινά φρούτα , ανήκουν στην ομάδα των φρούτων που σηματοδοτούν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου . Χαρακτηρίζονται από τη γλυκιά γεύση τους και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών , αντιοξειδωτικών και μικροθρεπτικών στοιχείων συμβάλλοντας πολλαπλά στην γενική ευεξία του οργανισμού . Είναι κατάλληλα για μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους βοηθώντας την επίτευξη του στόχου , αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και σωστούς συνδυασμούς .
Αναλυτικότερα :
• Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και –ειδικά τα φρέσκα είναι εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών – οι οποίες προάγουν το αίσθημα πληρότητας (κορεσμού) , την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος . Όλα τα προαναφερόμενα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια προσπάθεια διαχείρισης βάρους .
• Προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες Καλίου , το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης , Μαγνήσιο , Ασβέστιο , Σίδηρο και βιταμίνες Κ και Β6 , συμβάλλοντας στη υγεία των οστών , την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία και την πρόληψη της αναιμίας .
• Είναι πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά και γι αυτό βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση της φλεγμονής της κυτταρικής φθοράς και της πρόωρης κυτταρικής γήρανσης , που αυτό προκαλεί .
• Τα φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη) που περιέχουν , προσδίδουν στα σύκα την εξαιρετική γλυκιά γεύση τους , που τα καθιστά ιδανικό σνακ ικανοποιώντας την επιθυμία για κάτι γλυκό , έναντι κάποιων επεξεργασμένων , πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη και πυκνών θερμιδικά γλυκών που θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει .
!!! Η φυσική γλυκύτητα και το μικρό τους μέγεθος πολλές φορές ευνοεί την υπερκατανάλωση κάτι που σημαίνει αυξημένη πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, και δε βοηθά καθόλου στο θερμιδικό έλλειμμα που επιδιώκεται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους . Το κλειδί κι εδώ είναι η μέτρια κατανάλωση . Μία μερίδα είναι 2-3 μέτρια φρέσκα σύκα ή 1 -2 ξηρά . Φυσικά είναι προτιμότερη η κατανάλωση των φρέσκων , όταν είναι η εποχή τους –τέλος καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου – εξαιτίας των λιγότερων θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό . Τα ξηρά σύκα έχουν υψηλότερη θερμιδική πυκνότητα ( 100 γρ. προσδίδουν περίπου 250 θερμίδες ) σε σχάση με τα φρέσκα ( 100 γρ. προσδίδουν περίπου 75 θερμίδες) και είναι εξαιρετική επιλογή ως φυσικό γλυκαντικό σε παρασκευές σπιτικών γλυκών ή σπιτικών δημητριακών πρωινού , αντί της ζάχαρης .
Ο έξυπνος συνδυασμός των σύκων με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή ¨καλών¨ λιπαρών καθιστά την κατανάλωσή τους ασφαλή όσον αφορά τις αυξομειώσεις της γλυκόζης αίματος και συμβατή με ένα διατροφικό πλάνο απώλειας βάρους . 2-3 φρέσκα σύκα μαζί με κατσικίσιο τυρί ή 1 κουταλιά της σούπας καρποβούτυρο ή 1 μερίδα στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαύσει κάποιος τα σύκα .
Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι να προστεθούν 2-3 σύκα σε μια μεγάλη σαλάτα από ποικιλία λαχανικών μαζί με κοτόπουλο ή αυγά ή τόνο ή cottage cheese κ.α απογειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη γεύση και ταυτόχρονα τη θρεπτική αξία του γεύματος .