Κουνουπίδι Κουνουπίδι

Το ¨υποτιμημένο¨ διατροφικά κουνουπίδι, σε σχέση με άλλα λαχανικά, έχει να μας προσφέρει σπουδαία οφέλη για την υγεία μας! 

100 γρ. ωμό κουνουπίδι  προσφέρουν :

– Σάκχαρα 2,4 γρ.

– Πρωτεΐνες 2 γρ.

– Υδατάνθρακες 5 γρ.

– Φυτικές ίνες 2,5 γρ.

– Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg

– Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg

– Παντοθενικό οξύ 0,65 mg

– Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg

– Βιταμίνη Β6 0,22 mg (καλύπτει το 10% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα)

– Φολικό οξύ 57 mg

– Βιταμίνη C 46 mg (καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα)

– Σίδηρο 0,44 mg

– Ασβέστιο 22 mg

– Φώσφορο 44 mg

– Μαγνήσιο 15 mg

– Ψευδάργυρος 0,28 mg

– Κάλιο 300 mg

– Ενέργεια 23 kcal

✓ Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες και η υψηλή βιολογική αξία του, πλέον αναδεικνύουν την δυναμική του.

✓ Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.

✓ Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και επιδρά θετικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετέχει στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζει  αντιφλεγμονώδη δράση.

Έχει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους :

Ωμό, βρασμένο ή στον ατμό, ψητό ή πιο σπάνια και τηγανητό, αλλά και  ως κύριο γεύμα μαγειρεμένο με ντομάτα ή και ως βάση για πίτες και βάση για τη δημιουργία διαφόρων τύπων σάλτσας για ζυμαρικά ή άλλα…

!!! Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πως όσο περισσότερο το επεξεργαζόμαστε, (π.χ. βράσιμο) τόσο οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του εξασθενούν.

*  Δεν προτείνεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουνουπιδιού σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ (καλύπτει το 20% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα).

Κουνουπίδι

Σύκα

Πρώτο πιάτο η σαλάτα μας

Τρόφιμα – Επιτρεπόμενα και απαγορευμένα

Κύλιση στην κορυφή