Κουνουπίδι
Το ¨υποτιμημένο¨ διατροφικά κουνουπίδι, σε σχέση με άλλα λαχανικά, έχει να μας προσφέρει σπουδαία οφέλη για την υγεία μας!
100 γρ. ωμό κουνουπίδι προσφέρουν :
– Σάκχαρα 2,4 γρ.
– Πρωτεΐνες 2 γρ.
– Υδατάνθρακες 5 γρ.
– Φυτικές ίνες 2,5 γρ.
– Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg
– Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,65 mg
– Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg
– Βιταμίνη Β6 0,22 mg (καλύπτει το 10% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα)
– Φολικό οξύ 57 mg
– Βιταμίνη C 46 mg (καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα)
– Σίδηρο 0,44 mg
– Ασβέστιο 22 mg
– Φώσφορο 44 mg
– Μαγνήσιο 15 mg
– Ψευδάργυρος 0,28 mg
– Κάλιο 300 mg
– Ενέργεια 23 kcal
✓ Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.
✓ Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
✓ Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και επιδρά θετικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
✓ Μετέχει στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση.
✓ Έχει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους :
Ωμό, βρασμένο ή στον ατμό, ψητό ή πιο σπάνια και τηγανητό, αλλά και ως κύριο γεύμα μαγειρεμένο με ντομάτα ή και ως βάση για πίτες και βάση για τη δημιουργία διαφόρων τύπων σάλτσας για ζυμαρικά ή άλλα…
!!! Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πως όσο περισσότερο το επεξεργαζόμαστε, (π.χ. βράσιμο) τόσο οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του εξασθενούν.
* Δεν προτείνεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουνουπιδιού σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ (καλύπτει το 20% της πρόσληψης που απαιτείται σε έναν ενήλικα).