Κοιλιοκάκη Κοιλιοκάκη (Coeliac or Celiac Disease)

Πρόκειται για μια κατάσταση αυτοάνοσης εντεροπάθειας, η οποία προσβάλει το λεπτό έντερο ατόμων με γενετική προδιάθεση ευαισθησίας στη γλουτένη, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα εντερικά συμπτώματα όπως:

  • Διάρροια (συνήθως) ή Δυσκοιλιότητα (σπανιότερα)
  • Κοιλιακό άλγος–διάταση
  • Μετεωρισμό–τυμπανισμό
  • Ναυτία–έμετο
  • Ανορεξία
  • Απώλεια βάρους

Ή εξωεντερικά συμπτώματα που μπορεί να αφορούν:

  • Το αιμοποιητικό σύστημα (π.χ. Αναιμίες)
  • Το μυοσκελετικό σύστημα (π.χ. μυϊκή ατροφία, οστεοπενία/οστεοπόρωση)
  • Το νευρικό σύστημα (π.χ. αταξία)
  • Το ενδοκρινικό σύστημα (π.χ. υπογονιμότητα)
  • Το δέρμα (π.χ. ερπητοειδής δερματίτιδα)

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η δια βίου δίαιτα ελεύθερη γλουτένης!

Τα άτομα που πάσχουν και ταλαιπωρούνται από Κοιλιοκάκη θα πρέπει:

  • Να είναι πολύ προσεκτικά με την ανάγνωση της διατροφικής επισήμανσης των έτοιμων-συσκευασμένων προϊόντων-τροφίμων–έτοιμων γευμάτων
  • Να αποφεύγουν παντελώς:
  • Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, ντίνκελ, όλυρα, πλιγούρι, καμούτ, τριτικάλε, κους-κους
  • Κρέατα ή ψάρια αλευρωμένα ή παναρισμένα
  • Παναρισμένα/αλευρωμένα ξερά φρούτα ή λαχανικά
  • Σάλτσες που μπορεί να περιέχουν γλουτένη, Μπεσαμέλ
  • Δημητριακά, μπισκότα ή σοκολάτες με δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
  • Γιαούρτι με πρόσθετα
  • Μπίρα, υποκατάστατα καφέ που περιέχουν κριθάρι ή βύνη
  • Ροφήματα βρώμης

Να επιλέγουν να καταναλώνουν:

  • Καλαμπόκι, ρύζι, πατάτες, κινόα, κεχρί, χαρουπάλευρο, φαγόπυρο, αμάραντο, μανιόκα ή ταπιόκα, όσπρια
  • Όλα τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς
  • Όλα τα λαχανικά
  • Γάλα, γιαούρτι και φρέσκο τυρί
  • Αυγά
  • Όλα τα είδη κρεατικών και ψαριών
  • Όλα τα φυτικά λάδια, βούτυρο, μαργαρίνη
  • Αλάτι, πιπέρι, ξύδι, Καθαρά μπαχαρικά
  • Ζάχαρη, μέλι
  • Καφέ, τσάι, χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, κρασί

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται σε κάποιον επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ώστε να διαμορφώσουν μαζί ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο διατροφής βασισμένο στις προσωπικές συνήθειες, στην καθημερινότητα αλλά κυρίως στις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού τους διασφαλίζοντας έτσι υγεία, ευεξία και ομαλή καθημερινότητα!

Υπερουριχαιμία

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Ενεργειακό Ισοζύγιο

Κοιλιοκάκη

Scroll to Top