29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η 29η Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει καθιερωθεί από το 1999 ως ‘Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς’ με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία τείνουν να θεωρούνται μάστιγα και παίρνουν την μορφή ‘Παγκόσμιας Πανδημίας΄, αφού, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 31,5% επί του συνόλου των αιτιών ολικής θνησιμότητας. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στο κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το φορτίο των καρδιαγγειακών παθήσεων ταυτίζονται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Συνάγονται με καθημερινές επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής φυσική δραστηριότητα και οδηγούν με βεβαιότητα σε αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, συνηθέστερα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, παρατηρείται το παράδοξο της σταθερής αύξησης των νέων περιστατικών στεφανιαίας νόσου (>15.000 ετησίως) τα περισσότερα εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία, παρά την παγκόσμια φήμη μας για την ευεργετική ‘Μεσογειακή Διατροφή’ μας. Αυτό προφανώς συμβαίνει εξαιτίας της εγκατάλειψης του παραδοσιακού μοντέλου διατροφής και ζωής. Ο Νεοέλληνας έχει την τάση τις πολλές τελευταίες δεκαετίες να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο γρήγορο και αμφίβολης ποιότητας φαγητό. Με αυτό τον τρόπο:
Το αποτέλεσμα: 20.000 νέα περιστατικά εμφράγματος ετησίως!!!
Δεδομένου πως ο τρόπος ζωής κατέχει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη και καταστολή των καρδιαγγειακών παθήσεων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Βασικά βήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι: