Παγκόσμια ημέρα καρδιάς Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η 29η Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει καθιερωθεί από το 1999 ως ‘Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς’ με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία τείνουν να θεωρούνται μάστιγα και παίρνουν την μορφή ‘Παγκόσμιας Πανδημίας΄, αφού, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 31,5% επί του συνόλου των αιτιών ολικής θνησιμότητας. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στο κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

 

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το φορτίο των καρδιαγγειακών παθήσεων ταυτίζονται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Συνάγονται με καθημερινές επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής φυσική δραστηριότητα και οδηγούν με βεβαιότητα σε αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, συνηθέστερα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου.

 

Στη χώρα μας, δυστυχώς, παρατηρείται το παράδοξο της σταθερής αύξησης των νέων περιστατικών στεφανιαίας νόσου (>15.000 ετησίως) τα περισσότερα εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία, παρά την παγκόσμια φήμη μας για την ευεργετική ‘Μεσογειακή Διατροφή’ μας. Αυτό προφανώς συμβαίνει εξαιτίας της εγκατάλειψης του παραδοσιακού μοντέλου διατροφής και ζωής. Ο Νεοέλληνας έχει την τάση τις πολλές τελευταίες δεκαετίες να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο γρήγορο και αμφίβολης ποιότητας φαγητό. Με αυτό τον τρόπο:

 

  • Tο 1/3 του ελληνικού πληθυσμού είναι παχύσαρκοι και το 10% πάσχει από διαβήτη.
  • Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Το αποτέλεσμα: 20.000 νέα περιστατικά εμφράγματος ετησίως!!!

Δεδομένου πως ο τρόπος ζωής κατέχει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη και καταστολή των καρδιαγγειακών παθήσεων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

 

Βασικά βήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

 

  • H αποφυγή των επεξεργασμένων, πλούσιων σε λιπαρά τροφίμων καθώς συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση αθηρωμάτωσης στα στεφανιαία αγγεία.
  • Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών εποχής, τα οποία διακρίνονται για την αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική τους δράση.
  • Η αποφυγή της ζάχαρης, είτε με τη μορφή γλυκών τροφίμων, είτε με τη μορφή γλυκών ροφημάτων, όπως ποτά με ζάχαρη, αναψυκτικών ή έτοιμων χυμών. Η εμφάνιση ζαχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελεί σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης αλατιού προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και η αποφυγή ή/και άμεση διακοπή καπνίσματος. Αποδεδειγμένα ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μετά την πάροδο 5ετίας από τη διακοπή του καπνίσματος εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή!!!
  • Η ένταξη τουλάχιστον 30λεπτης καθημερινής, μέτριας έντασης άσκησης, η οποία λειτουργεί καρδιοτονωτικά αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης.
  • Ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος δεικτών, που καθορίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, τα επίπεδα του σακχάρου, ο αθειρωματικός δείκτης αλλά και ο ΔΜΣ και το σπλαχνικό λίπος αποτελεί σημείο αναφοράς και έγκαιρης κινητοποίησης βοηθώντας τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου καρδιαγγειακού προβλήματος με τη σημαντική συμβολή του προσωπικού ιατρού και του διατροφολόγου για εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού.

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Ενεργειακό Ισοζύγιο

Κοιλιοκάκη

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Scroll to Top