Για τα μελομακάρονα χρειαζόμαστε:
300 γρ. βρώμη
300 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
½ κ.γ. γαρύφαλλο
—–
240 ml χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. baking soda
—–
240 ml. ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι χρειαζόμαστε:
500 γρ. μέλι
330 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
Για την επικάλυψη σοκολάτας χρειαζόμαστε :
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% / 30 μελομακάρονα
Για topping : καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε τα 3 ξεχωριστά μείγματα και τα ζυμώνουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Φτιάχνουμε 60 (αυστηρά σε μέγεθος καρυδιού) μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30΄.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σε κατσαρόλα βράζοντάς το για 5΄, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται.
Προσθέτουμε τα κρύα μελομακάρονα 5-5 στο καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε για 2΄ κάθε φορά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και προσθέτουμε το καρύδι.
Για τα σοκολατένια μελομακάρονα ακολουθούμε τη βασική συνταγή και πριν βάλουμε το καρύδι, τα βουτάμε στην ήδη λιωμένη σοκολάτα 2-2 και έπειτα τα τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε το καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Δ/Α ανά 100 γρ
Κλασσικά Με σοκολάτα
Συνολική ενέργεια | 313.01 kcal | 338.02 kcal |
Υδατάνθρακες | 45.23 g | 45.91 g |
Φυτικές ίνες | 2.36 g | 2.89 g |
Σάκχαρα | 22,4 g | 23.74 g |
Πρωτεΐνες | 4.42 g | 4.58 g |
Λιπαρά | 13.71 g | 16.02 g |
Κορεσμένα Λιπαρά | 1.93 g | 3.82 g |
Trans λιπαρά | 0 g | 0 g |
Νάτριο | 59.34 | 54.7 mg |